Wage Watcher

Overuren horeca: hoe zit het precies?

De regels op overuren in de horeca zijn begin 2018 herzien. In deze blog lees je wat de nieuwe wetgeving precies inhoudt. Ook lees je over de voordelen van digitale tijdsregistratie met Wage Watcher voor jouw horecazaak.

Nieuwe overurenregeling

Geen sociale of fiscale bijdrage

Sinds 1 december 2015 kon je als horecazaak jouw personeel al 360 overuren per jaar laten presteren, zonder dat je er een sociale of fiscale bijdrage op verschuldigd was. De werknemer kon het geld integraal op zak steken. Wat jij uitbetaalde, was dus volledig voor je personeel.

Wel moest je telkens een motief kunnen voorleggen. De overuren konden enkel plaatsvinden in het kader van een ‘onvoorziene noodzaak’ of ‘buitengewone vermeerdering van werk’. Ook moest je voor deze overuren toelating hebben van de inspectie.

Geen motief of toelating meer nodig

Dat is in de loop van januari 2018 veranderd. Op 11 januari 2018 keurde het parlement namelijk een nieuwe wet goed. Je kan als horecazaak voortaan een werknemer 360 overuren per jaar laten presteren zonder dat je daarvoor een motief moet hebben of toelating moet krijgen van de inspectie.

Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan deze wet verbonden. Zo moet je als horecazaak werken met een geregistreerde kassa. Ook hoort de werknemer iedere zes maanden zijn akkoord te geven over dat hij daadwerkelijk overuren wil draaien.

 

Overuren bijhouden: het kan beter

Helaas is de opvolging van de gepresteerde werkuren geen sinecure in de horeca. Je moet haast blindelings vertrouwen op je personeel.Er zijn wel enkele systemen – zowel op papier als digitaal – om de werkuren van je personeel te registreren, maar ze zijn niet waterdicht.

Werk je nog met papier? Dan kan je personeel makkelijk foeteren door de verkeerde begin- en einduren te noteren. Ook digitale systemen falen, want je werknemers geven mogelijk persoonlijke inlogcodes door aan elkaar.

 

Digitale tijdregistratie van Wage Watcher

De applicatie Wage Watcher regelt onder meer de tijdsregistratie van je personeel. Het systeem registreert de begin- en einduren van de shiften, maar ook de pauzes en overuren van je werknemers.

Je hoeft bovendien niet te vrezen voor logge apparatuur of kabels doorheen je zaak. Wage Watcher is web-based, wat betekent dat je geen soft- of hardware moet installeren. Via je webbrowser kan je probleemloos gebruikmaken van de applicatie.

 

Hoe sluit de applicatie ‘gefoeter’ uit?

Bij het begin en einde van de shift moet de werknemer zich in- en uitloggen met zijn of haaridentiteitskaart, wat fraude dus onmogelijk maakt. Vervolgens houdt Wage Watcher de gepresteerde uren netjes bij.

Managers en zaakvoerders krijgen vervolgens een overzicht in een applicatie, die ze op hun gsm, smartphone of desktop makkelijk kunnen raadplegen en controleren.

 

Wat zijn de voordelen van de applicatie?

Overzicht en controle. Je hebt nu een correct beeld van de gepresteerde uren, waardoor je laatkomers of werkverzuimers beter kan opvolgen.

De applicatie verlicht ook je administratie en verhoogt de efficiëntie binnen je horecazaak. Omdat alles digitaal wordt bijgehouden, lopen alle personeelszaken efficiënter. Denk maar aan:

  • De personeelsplanning
  • De aangifte van dimona’s
  • Aanmaak en beheer van arbeidsovereenkomsten

 

Gratis en vrijblijvend introductiegesprek

Ben je benieuwd hoe de applicatie jouw horecazaak helpt met de dimona-aangifte? We tonen het jou graag in een introductiegesprek. Gratis en vrijblijvend, uiteraard. En voor of na de shift, dat spreekt voor zich.

Vraag hier een gesprek aan!


Meer informatie